Crop100 och Köpstopp

Jag är en samlare. Jag drar på mig både det ena och det andra men sakerna går inte ut i samma takt. Jag shoppar och blir glad.  Jag köper skor och kläder, gärna på rea, och reflekterar inte över om jag behöver det eller inte. Jag kan stå i en affär och i princip hitta på ett behov bara för att få köpa. Mitt köpbeteende är i grund och botten ganska osunt.  Jag har läst om köpstopp förut. Går väll i grunden ut på att man helt enkelt inte köper något, förbrukningsartiklar borträknat, på ett år. Tanken är att kicken av att köpa saker skall bort.

Crop100 går ut på att rensa bort 100 prylar på ett år. Det är en sak var tredje dag ungefär.

För mig kommer det bli en enkel match att rensa, inga problem. Köpstoppet kommer dock att bli mycket svårare. Men jag ska göra ett ärligt försök och kanske inte vara allt för hård mot mig själv. Behöver jag nya träningsbyxor för att de jag har går sönder ja då kommer jag köpa nya träningsbyxor. Jag skall dock inte köpa nya byxor bara för att de är snygga eller kan vara ”bra att ha”.

Köpstoppet gäller:

Kläder och skor: Jag borde ha en garderob som står sig i ett år. Blir det kris så får jag ta ställning till det då. Är medveten om att jag inte har några riktiga vinterskor och att de flesta av mina jeans antingen har blivit för små eller redan har hängt med i ett antal år. Alla inköp i denna kategori skall vara ytterst nödvändiga. Och nä jag får inte hitta på det nödvändiga bara för att få handla.

Heminredning och prylar till hemmet: Här är det totalstopp. Här skall det rensas i stället. Inga fler auktioner eller loppisar.

Resor: Här kommer jag inte att införa några begränsningar. Alla mina vänner och familj bor ju så sjuka avstånd och jag har inga planer på att bli eremit!

Prylar relaterade till intressen: Garn, framkallning av bilder, resor till och från fotorelaterade tillställningar. Här blir jag kluven. Hur mycket skall man begränsa sig själv och sina intressen i denna lilla utmaning.

Jag gör inte detta för ekonomiska biten, kommer kanske att bli en trevlig bieffekt dock, jag gör det för att få bort det som händer i huvudet när jag handlar.

Vad tror ni? Jag tror att det är bra att börja denna tid på året. Jag åker bort från huset och kommer rent naturligt behöva tänka mig för när det kommer till shopping.

Annons
Crop100 och Köpstopp

2 reaktioner på ”Crop100 och Köpstopp

  1. Jag tycker att köpstoppet är en jättebra idé, själv har jag de senaste två åren haft konsumtionsfasta mellan fettisdagen och påsk, och tänkt att jag borde göra det längre. Kanske ha fyra veckor per år när jag får köpa saker och köpstopp där emellan, så att man tänker efter lite och bara köper sån’t man faktiskt behöver. För mig har det inte varit särskilt jobbigt med konsumtionsfastan, det har mer varit som en lättnad att inte fundera på vad jag ska köpa hela tiden. När en köptanke kommer upp i huvudet, kan man direkt säga ”nej!” till sig själv och ofta går det hur bra som helst att inte köpa den där grejen. Man kan också komma på fler sätt att återanvända sina gamla grejer eller göra om nå’t man har så att det passar ens behov. Lycka till!!

    1. A skriver:

      Tack Annika. Jag har som försökt tänka över hur och varför jag köper. Blir nog bra detta är ganska taggaf.

Kommentarer är stängda.