Plättar och Pannkakor

Ok nu måste ju jag dra upp detta till ytan igen. Detta om Plättar och pannkakor. Det sista jag och Sofi suckar över innan jag far där i från är det där om idioter som säger plättar om pannkakor.  När jag kommer hit och tittar i kommentarerna ser jag detta. ”Hallå, är du inte norrlänning? Plättar är det ju!” Nä det heter det inte, det heter pannkakor. Någonstans uppe vid Skellefteå går det en gräns. Vi kan kalla den pannkaksgränsen! Ovanför denna gräns så kallar man pannkakor för plättar och ”plättar” för ”småplättar” I min värd, där solen går upp i öst och ner i väst, så är det så här: Plättar är små och steks i en plättlagg. Pannkakor är väsentligt större och steks i en pannkakslagg och till sist så har vi ugnspannkaka som görs i långpanna i ugnen.  Slut.

Annons
Plättar och Pannkakor

6 reaktioner på ”Plättar och Pannkakor

 1. a skriver:

  Säger emot — men så är jag fostrad oanför pannkaksgränsen:-) Plättar gräddas PÅ spisen, pannkakor i ugn. Hur svårt kan det vara???

  1. A skriver:

   Haha ja du… nu höll jag på göra en taskig referens till ” hur svårt kan det vara” men jag låter bli. En enkel folkomröstning skulle nog vara på sin plats. Om nu inte skåningarna slänger in några extra skruvbollar i debatten, fan vet vad dom kallar plättar och pannkakor.

 2. Lars skriver:

  Låt oss märka ut ”Pannkaksgränsen” på kartan!
  Självklart har du rätt! Bodde norr om gränsen några år och det var jobbigt!

 3. a skriver:

  Ha – törs inte tänka på vad de där Skåningarna skulle hitta på om man skulle ta med dem i debatten 🙂 Ibland blir det lite språkförbistringproblem när jag gräddar plätter och barnen säger att de ska äta pannkaka.. Vägrar dock anpassa mig till den ”plättar- pannkaka-ugnspannkaka” omgivningen där jag befinner mig.. De säger även middag när man äter mitt på dan, för det man äter på eftermiddagen är kvällsmat.. Hur förvirrande blir inte det? Hört talas om uttrycket lunch??:-)

Kommentarer är stängda.